Nećemo ovog Božića u ničem pretjerivati, ali tradiciju valja čuvati. Zato krenimo istim redosljedom kao i s glavnim jelima, prvo oni kolači koje možemo par dana ranije napraviti da ne čekamo sve zadnji čas. Koji bi to bili? Uglavnom su to neki suhi i prhki keksići koji su samim time još ukusniji što duže stoje. Uz njih možemo ranije napraviti i orahnjaču koja je vrlo zahvalan kolač, a traži nešto malo više vremena.
Za
tjesto nam treba:
50 dkg brašna
1 kocka kvasca
1,5 dl toplog mlijeka
6 dkg šećera
2 jaja
1/2 limuna
1o dkg putra
2 žumanjka
malo soli
za nadjev:
50 dkg oraha
20 dkg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dkg grožđica
2 žlice ruma
4 dg putra
1 vanilin šećer
50 dkg brašna
1 kocka kvasca
1,5 dl toplog mlijeka
6 dkg šećera
2 jaja
1/2 limuna
1o dkg putra
2 žumanjka
malo soli
za nadjev:
50 dkg oraha
20 dkg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dkg grožđica
2 žlice ruma
4 dg putra
1 vanilin šećer
Kvasac
s malo mlijeka i šećera pustiti da se digne te ga zamijesiti s
brašnom, doliti preostalo mlijeko, šećer, malo soli, jaja,
rastopljeni putar i nastrugati koricu limuna. Tijesto dobro istući
dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti na toplom da malo
naraste. Za to vrijeme orahe i šećer preliti vrućim mlijekom,
dodati otopljen putar, vanilin šećer, nastruganu koricu limuna i
rum. Tijesto razvaljati, nadjenuti, posuti grožđicama, saviti i
ostaviti u tepsiji cca pola sata da se diže na toplom. Orahnjaču
premazati žumanjcem i peći 50 minuta u pećnici.
Nema komentara:
Objavi komentar