Translate

Orahnjača

Čini mi se da smo glavna jela prošli, a šta je s kolačima? Kakav je to Božić bez kolača? Voljeli mi slatkiše ili ne, miris kolača daje pravu atmosferu za blagdane. Što od kolača napraviti, kad napraviti i koliko toga, vječna su pitanja za svaku važniju prigodu. Naročito o Božiću kad su posjete rodbini i prijateljima te čestitanja važan dio blagdana, a u goste se ne ide praznih ruku zar ne?


Nećemo ovog Božića u ničem pretjerivati, ali tradiciju valja čuvati. Zato krenimo istim redosljedom kao i s glavnim jelima, prvo oni kolači koje možemo par dana ranije napraviti da ne čekamo sve zadnji čas. Koji bi to bili? Uglavnom su to neki suhi i prhki keksići koji su samim time još ukusniji što duže stoje. Uz njih možemo ranije napraviti i orahnjaču koja je vrlo zahvalan kolač, a traži nešto malo više vremena.

Za tjesto nam treba:

50 dkg brašna
1 kocka kvasca
1,5 dl toplog mlijeka
6 dkg šećera
2 jaja
1/2 limuna
1o dkg putra
2 žumanjka
malo soli

za nadjev:
50 dkg oraha
20 dkg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dkg grožđica
2 žlice ruma
4 dg putra
1 vanilin šećer

Kvasac s malo mlijeka i šećera pustiti da se digne te ga zamijesiti s brašnom, doliti preostalo mlijeko, šećer, malo soli, jaja, rastopljeni putar i nastrugati koricu limuna. Tijesto dobro istući dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti na toplom da malo naraste. Za to vrijeme orahe i šećer preliti vrućim mlijekom, dodati otopljen putar, vanilin šećer, nastruganu koricu limuna i rum. Tijesto razvaljati, nadjenuti, posuti grožđicama, saviti i ostaviti u tepsiji cca pola sata da se diže na toplom. Orahnjaču premazati žumanjcem i peći 50 minuta u pećnici.

Nema komentara:

Objavi komentar