Recepti za Uskrs
Predjelo u Hrvatskom primorju: Pinca, pršut i jaja Od krajnjeg juga Dalmacije do sjevera Istre na uskrsni se stol iznosi taj fini bijeli kruh (zapravo kolač) uz koji se jedu narezani pršut, mladi luk i šarena jaja. Priprema se obično dugo, ali evo i novog recepta s bržom pripremom
PRIPREMITE: 11 kg oštrog brašna + za lim, 2 instant-kvasca, 20 dag maslaca sobne temperature + za lim, 10 dag šećera, 1 vanilin šećer, 4 žumanjka + 1 za premazivanje, 4 dl mlijeka, 10-15 dag grožđica, naribanu koricu neprskanog limuna, 2-3 žlice domaće travarice ili lozovače, sol
Pomiješajte brašna i suhi kvasac. Izradite maslac pa umiješajte u brašno, zatim dodajte obje vrste šećera, koricu, rakiju i sasvim malo soli. Mijesite i po potrebi dodavajte mlakog mlijeka jer tijesto mora biti čvršće od drugih vrsta s kvascem. Stavite na toplo da uzađe, a obujam se udvostruči. Premijesite i podijelite u tri dijela pa ih oblikujte pogače. Neka na topome uzlaze još 20 minuta. Zatim premjestite na namašteni i pobrašnjeni lim te svaku pogaču triput zarežite prema sredini da bi se površina raspuknula. Namažite ih umućenim žumanjkom. Pecite 50 minuta u pećnici, zagrijanoj na 200 °C, pa i dulje.
Glavno jelo u Varaždinu: Šunka na varaždinski
U skromnim domovima i u gospodskim kućama šunku se za Uskrs poslužuje s drugim mesnim jelima, i to ukrašenu na starinski, tradicionalan način
PRIPREMITE: 1 kg brašna + za lim, 6 dag kvasca, 4 dag šećera, 40 dag maslaca + za lim, 5 jaja, 1 žumanjak, sol, 1 žlicu mlijeka, komad dimljene šunke težak 1-1,2 kg
Skuhajte šunku. Neka se ohladi u tekućini od kuhanja pa hladnu dobro obrišite. U međuvremenu za tijesto namrvite kvasac u 2,5 dl mlake vode. Umiješajte po 10 dag brašna i šećera. Kad taj kvas uzađe, primiješajte preostali šećer i brašno, zatim omekšani maslac te jedno po jedno jaje. Dugo mijesite.
Neka na toplome uzlazi da se obujam udvostruči. Ponovo premijesite pa podijelite na 2 nejednaka velika dijela i jedan mali. Manji dio većeg dijela razvaljajte u oblik šunke. Stavite na namašten i pobrašnjen lim, a nanj polegnite šunku. Najveći dio razvaljajte da pokrijete šunku. Preostalo tijesto tanko razvaljajte te narežite na tanke i široke rezance. Široki stavite preko sredine šunke, a na to od drugog komada zavezan ukrasni čvor.
Tanke rezance savijte i stavite na spoj donjega i gornjeg dijela tijesta. Pomiješajte žumanjak s mlijekom pa time premažite šunku. Pecite u pećnici, zagrijanoj na 180 °C, pola sata, opet premažite smjesom žumanjka i mlijeka pa pecite još toliko, a po potrebi i dulje da bude posve pečeno, a da korica kruha poprimi zlatnožutu boju.
Desert u Imotskoj krajini: Torta od bajama
I na nekadašnjim skromnim stolovima u selu Runjevići (Imotska krajina) za Uskrs se iznosilo sve najbolje. Tako je znamenita i njihova torta, koja ne zaostaje za najslavnijima iz drugih hrvatskih krajeva
PRIPREMITE: 9 jaja, 30 dag šećera, 30 dag bajama (badema), 1 neprskani limun, 1 neprskana srednje velika naranča, 1 vanilin šećer, malo cimeta, malo svježe naribanoga muškatnog oraščića, 2 žlice sitnih mrvica + za kalup, prošek (ili rum), maslac za kalup, 4 dl slatkog vrhnja, 3 žličice šećera u prahu
Mrvice obilato zalijte prošekom ili rumom. Dugo miješajte žumanjke sa šećerom. U gustu, svijetlu smjesu primiješajte mrvice te naribanu koricu agruma. Posebno istucite čvrst snijeg od sasvim malo posoljenih bjelanjaka. Primiješajte žumanjcima naizmjence s bademima. Glatko tijesto ulijte u namašten kalup posut mrvicama. Pecite 45 minuta u pećnici, zagrijanoj na 180 °C. Zatim probodite čačkalicom pa, ako je vlažna kad je izvučete, još malo pecite. Kad je torta sasvim pečena, isključite zagrijavanje, ostavite poluotvorena vrata pećnice da se prosuši na desetak minuta. Prije posluživanja istucite slatko vrhnje sa šećerom. Tortu ukrasite bombončićima u obliku šarenih jaja, a uz to ponudite tučeno vrhnje (u drugim prilikama tortu omažite tučenim slatkim vrhnjem).
izvor:http://vijestigorila.jutarnji.hr
Nema komentara:
Objavi komentar