Translate

Sarme

Sve smo nabavile , kuću uredile i sad se hvatamo u koštac s kuhanjem. Znam mnoge domaćice kojima je ovo velika radost, a s druge strane znam i one koje bježe od ovog "kao vrag od tamjana".
Kako god posao čeka i mi smo te koje ga uglavnom trebamo odraditi. Na početku smo zaključili da ćemo ove godine morati sve pojednostavniti i smanjiti, ali vjerujem da u Dalmaciji nitko neće izbaciti sarme sa jelovnika. Razloga je više, prvo tradicija ali ni tradicija nije postala zato što to nema prednosti.
Naime sarme su jelo koje je isplativo na više razina, ukusno je, može se spremiti ranije i što stoje duže još su ukusnije, mogu se lako zamrznuti i pogrijati, sprema se na veliko baš iz tih razloga, sastojci nisu preskupi, a jednom naučeno uvjek primjenjivo.
Dakle danas imamo sarme!


Od sastojaka treba nam:
  • 1 kg junetine
  • 30 dkg sušene domaće pancete
  • 10-15 dkg riže
  • 3 crvena luka srednje veličine
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 2 žlice koncetrata rajčice
  • biber
  • vegeta
  • sol
  • kiseli kupus

za zapršku

  • malo svinjske masti
  • malo crvenog luka
  • 2-3 žličice brašna
  • 1 žličica začinske crvene paprike
Imamo sve? Krenimo!
    -Meso, pancetu, crveni luk i češnjak se samelje ili usitne nožem.U zdjeli mesu dodamo rižu, koncentrat i začine i sve dobro izmiješamo.
    -Odvojimo listove glavice kiselog kupusa i odstranimo zadebljanja korijenja sa listova.Listove punimo smjesom mesa i zarolamo.Preostali kupus tanko narežemo ili naribamo na ribež.Na dno lonca posložimo kože pancete i naribani kupus.Sarme posložimo u krug, a u sredinu se može dodat suhog mesa i na vrh opet dodamo naribani kupus.Nalijemo vode da prekrije sarme i kuhamo oko 2 sata.Nakon što su sarme napola kuhane (nakon 1 sata) napravi se zaprška.U tavu se stavi mast i narezani crveni luk.Kad luk porumeni doda se brašno i paprika, to se promiješa i zaliju se sarme.Kuha se dok sarme ne budu gotove.

    I na kraju dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar