Sve smo nabavile , kuću uredile i sad
se hvatamo u koštac s kuhanjem. Znam mnoge domaćice kojima je ovo
velika radost, a s druge strane znam i one koje bježe od ovog "kao
vrag od tamjana".
Kako god posao čeka i mi smo te koje
ga uglavnom trebamo odraditi. Na početku smo zaključili da ćemo
ove godine morati sve pojednostavniti i smanjiti, ali vjerujem da u
Dalmaciji nitko neće izbaciti sarme sa jelovnika. Razloga je više,
prvo tradicija ali ni tradicija nije postala zato što to nema
prednosti.
Naime sarme su jelo koje je isplativo
na više razina, ukusno je, može se spremiti ranije i što stoje
duže još su ukusnije, mogu se lako zamrznuti i pogrijati, sprema se
na veliko baš iz tih razloga, sastojci nisu preskupi, a jednom
naučeno uvjek primjenjivo.
Od sastojaka treba nam:
- 1 kg junetine
- 30 dkg sušene domaće pancete
- 10-15 dkg riže
- 3 crvena luka srednje veličine
- 5-6 češnja češnjaka
- 2 žlice koncetrata rajčice
- biber
- vegeta
- sol
- kiseli kupus
za zapršku
- malo svinjske masti
- malo crvenog luka
- 2-3 žličice brašna
- 1 žličica začinske crvene paprike
-Meso, pancetu, crveni luk i češnjak
se samelje ili usitne nožem.U zdjeli mesu dodamo rižu, koncentrat
i začine i sve dobro izmiješamo.
I na kraju dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar