Svanuo
je i Badnjak. Vjera i tradicija nalažu postiti taj dan da bi se
dostojno pripremili za Božić. Ima smisla jer u danima što slijede
i onako pretjerujemo. Tradicionalno se za taj dan priprema bakalar
koji moramo priznati nije jeftin, ali i sa malom količinom može se
dobiti kvalitetan ručak. Osim bakalara kao rezervne opcije dolaze i
sva druga morska stvorenje. U svim većim trgovinama može se naći
riba u svježem ili smrznutom izdanju.
Za pripremu bakalara trebaju nam slijedeće namirnice:
za 4 osobe:
50 dag bakalara
50 dag krumpira
2 dcl maslinova ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
1/2 vezica peršina
2 lovorova lista
1 žlica meda
sol i papar
Za pripremu bakalara trebaju nam slijedeće namirnice:
za 4 osobe:
50 dag bakalara
50 dag krumpira
2 dcl maslinova ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
1/2 vezica peršina
2 lovorova lista
1 žlica meda
sol i papar
Bakalar
namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata. Dobro ga istući i
skuhati, a zatim očistiti od kostiju. Oguliti mu kožu i narezati ga
na veće komade. Komade bakalara popržiti na zagrijanom ulju i
izvaditi. Na istom ulju popržiti luk narezan na kolutiće. Kad luk
zažuti, posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške.
Redanjem posložiti sve sastojke. Posipati isjeckanim češnjakom i
peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Preliti sve sastojke
vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Povremeno protresti
posudu, ali bez miješanja.
Nema komentara:
Objavi komentar