E
uz sarmu neizostavni dio tradicije i domačinstava u Dalmaciji je i
pašticada. Ovo je nešto skuplje i nešto zahtjevnije jelo, ali
isto kao i sarma može se pripremati ranije, napraviti veća količina
pa ostaviti i za Novu. Svaka domačica ima svoj recept koji je naučen
od mame ili bake ili susjede ili....
Sastojci
1,5
kg goveđeg buta (ruža) ili juneće bijele pisanice (igla, lažni
biftek), 5 češnjeva češnjaka, 6 glavica luka, 10 dag dimljene
slanine, nekoliko klinčića, papar u zrnu, muškatni oraščić, 1
žlica pekmeza od rajčice (konšerva), 7,5 dl crnog vina, čaša
prošeka, 6 suhih šljiva, 1 dl suncokretovog ulja, mljeveni papar,
sol
Za
marinadu:
7,5
dl vinskog octa (kvasine)
Priprema
Meso
staviti u plastičnu ili porculansku zdjelu, preliti vinskim octom i
ostaviti u hladnjaku tri dana te ga povremeno okretati. Nakon tri
dana, meso izvaditi iz octa, dobro ga oprati pod mlazom hladne vode i
nabosti (našpikati) slaninom i češnjakom, narezanima na štapiće
te zrnima papra i klinčićima. Meso posoliti i popapriti i staviti s
oljuštenim cijelim lukom u posudu za kuhanje te preliti uljem. Sve
zajedno peći na laganoj vatri uz povremeno okretanje, pazeći da
meso i kapula ne zagore. Posudu poklopiti. Meso će ubrzo pustiti
puno soka u poklopljenoj posudi, zato ga ne treba podlijevati 1,5 do
2 sata, samo povremeno okretati. Kad tekućina gotovo ispari, zaliti
vinom da dopire do polovice mesa. Polupoklopljeno pirjati još jedan
sat. Tekućine uvijek treba biti do polovice mesa pa se po potrebi
podlijeva vinom. Gotovo meso se izvadi i nareže. Umak se protisne
kroz gusto sito, stavi na njega narezano meso, pa se dodaje muškatni
orašćić, suhe šljive i prošek u kojem je otopljen pekmez od
rajčica. Sve zajedno se kuha još 20 do 30 minuta.
Uz
pašticadu najbolje idu domaći njoki koji se isto daju raditi ranije
i zamrznuti.
Sastojci
1
kg bijelog krumpira, 30 dag brašna, 1 jaje, 5 dag maslaca, sol
Priprema
Skuhati
i oguliti krumpir. Protisnuti ga dok je još vruć i staviti u
zdjelu. U sredini napraviti udubinu, dodati malo brašna, jaje,
maslac te posoliti. Promiješati brašno,
maslac te prihvaćati pomalo okolni krumpir.
Dodavati male količine brašna i miješati. Istresti sve na
pobrašnjenu radnu površinu i mijesiti dok se ne dobije kompaktno
tijesto koje se ne lijepi za ruke. Kidati komade tijesta i oblikovati
ih po želji. Kad voda zakuha, posoliti je i stavljati njoke. Njoki
su gotovi kad isplivaju na površinu. Vaditi ih, stavljati u cjedilo
te kratko isprati vodom. Poslužiti uz pašticadu ili neki drugi
umak.
Nema komentara:
Objavi komentar